Jom Baca

Monday, June 30, 2014

Resepi Pilhan...Raya..he3

POPIA NESTUM & HORLICKS
(Step by step)

Bahan2:

1 bungkus popia (saiz lebar)
1/2 cawan nestum - kisar halus
1/2 cawan gula aising
1 cawan susu tepung
1 peket horlicks 3 in 1
1 sudu tepung gandum dicampur dengan sedikit air (sebagai pelekat)
1 kg minyak untuk menggoreng



+
+
=


Pelekat..


Cara2 :

Gulung popia seperti dalam gambar. Tak payah guna lidi pun takpe sebab mudah je. Lekat dihujungnya dengan pelekat tepung atau air sebelum digulung habis.
Jangan gulung ketat2 dan jangan ditindan2... Susun macam dalam gambar ni ye!


Gunting popia yang telah digulung ikut bentuk yang kita suka.. menyerong ke, menegak ke..
Saya biarkan beberapa jam, baru goreng. Sebab ada terbaca, kalau simpan 24 jam lagi rangup. Cuma tak sangguple nak simpan lama2...


Goreng dengan minyak yang banyak sehingga kekuningan


Toskan..


Campur sebati bahan2 nestum, gula, susu dan horlicks.
Bila popia dah agak2 suam, taburkan bahan serbuk ke atasnya.
Gaul sebati.. 

Inilah rupa paras kejadiannya... mmmm best!


sekalung penghargaan buat http://airtanganku.blogspot.com/  TQ


Memori semalam...aku

As-Salam...

hari nie dah masuk 2 Ramadhan 1435H, lama betul tak coret2 kat sini..terimbau memori lalu..bersahur di tempat kerja time too kerja shfit malam...la nie tiada lagi dah tukaq waktu pejabat.:)
Syukur aku masih diberikan kesempatan bernafas Ramdhan tahun...Banyak dah sedara-mara baik belah aku
dan wife yang dah pergi bertemu Pencipta Yang Abadi..
Hanya A-Fatihah hanya kami kirimkan buat mereka2 dan seluruhnya yang telah tiada.

Cam biasa Ramadhan seperti tahun sebelum-sebelumnya, cukup yang ala-kadar sesuai ngan saiz poket yang tak berapa nak besaq.Sebelum Ramadhan sempat jugak BS menuntut ilmu baru dalam bidang Printing Baju kat KL nun....
Best jugak buat Cop2 baju nie...kita design sendiri dan pakai pun sendiri dan buat Family.Belum lagi jual .Misi mencuba dan terus mencuba agar kualiti produk ditahap terbaik,buat masa nie memuaskan dan banyak perlu diperbaiki.
Bergambo lepas kursus...antaranya Perak,Kedah,Johor ,org2 selangor,melaka...kali pertama cetak baju sendiri.

Lepas too sempat jugak try buat Baju rewang buat kahwin adik aku...berpeluh-peluh ,menjadi jugak tapi harus banyak belajaq .


Antara shot2 bandaqraya keee L sebelum naik Bus nak balik, sempat jugak ajak adik aku ronda2 jap...menarik&segala ada disini
harus banyak berwaspada "masuk kandang kambingg kita beeek" )






Kampung Baru....paling berharga dalam segala kampung2 yang ada kat Malaysia




bersambung  :::: kite !
selamat berposa&berbuka dan menuai pahala sempana  bulan yang mulia nie...
Vrooooooooooooooooooooooooooooooom