Jom Baca

Saturday, April 30, 2011

Jambatan Yang Paling Menakutkan Di Dunia



1. Crazy Curves: Langkawi Sky Bridge, Kedah, Malaysia
2. Forest Gulp: Capilano Suspension Bridge, North Vancouver, British Columbia
3. Cope-on-a-Rope: Carrick-a-Rede Rope Bridge, Antrim, North Ireland
4. Terrifying Trift: Trift Bridge, Gadmen, Switzerland
5. Royal Flushed: Royal Gorge Bridge, Canon City, Colorado
Note kaki : cantik dan menarik...indahnya hasil ciptaan manusia dengan menggunakan Akal dari ALLAH
Sumber : Fcukz.co.cc

Thursday, April 28, 2011

kenali ..Honda ku,

1958 Honda Super Cub

Tan Sri Dato' Loh Boon Siew (1915-1995) atau dikenali sebagai “Mr Honda” merupakan pengasas Boon Siew Honda. Loh dilahirkan di Hui-An, Daerah Fujian, China. Dia menghabiskan zaman kanak-kanaknya mengumpul najis babi yang berguna sebagai bahan bakar untuk mendapatkan duit. Ketika berusia 12 tahun, dia tiba di Pulau Pinang menaiki sebuah bot kecil dari China. Dia hanya mampu bertutur dalam bahasa Hokkien. Ketika baru tiba dia bekerja sebagai pelatih mekanik kereta dengan upah 3 ringgit sebulan. Dia tinggal dalam kuarters pekerja ‘kolie keng’ di 4, Katz Street, Pulau Pinang dan dia menambah pendapatan dengan mengambil upah membasuh bas dengan bayaran 10 sen setiap buah.

Ketika berusia 18 tahun, Loh membeli 11 unit bas pertamanya dengan menggunakan simpanan 2,000 ringgit. Dia membaiki bas tersebut dan menjualnya dengan harga 12,000 ringgit. Kemudiannya dia membeli 39 unit bas yang lain. Pada tahun 1942, kesemua wang hasil keringatnya dirampas oleh tentera penjajah Jepun semasa Perang Dunia ke 2. Tetapi Loh tidak berputus asa, selepas 1945 setelah Jepun kalah, dia mula menjual basikal dan peralatan motorsikal, kemudian dia mengembangkan perniagaannya untuk menjual kereta terpakai dan juga bas. Pada tahun 1950-an, Loh membuat langkah pertama dalam pembangunan hartanah dengan membina vila di Taman Saw Kit dan Jalan Loh Boon Siew di Pulau Pinang.

Pada tahun 1958, ketika bercuti di Jepun Loh melihat motosikal Honda Super Cub sangat mendapat sambutan. Dia percaya bahawa mesin berkos rendah pasti akan mendapat pasaran yang meluas di Malaysia yang sedang membangun. Loh mengatur perjumpaan dengan Mr. Soichiro Honda kerana menyedari potensi besar Honda. Sebagai tanda ikatan kepercayaan dan hormat yang semakin mendalam, Japanese Honda Motor Co Ltd kemudian melantik Boon Siew sebagai pengedar tunggal motorsikal Honda di negara ini pada ketika 50 unit Honda 4-stroke cub dibawa masuk ke Malaysia.


Beberapa tahun kemudian kilang dibuka di Pulau Pinang bagi memasang Honda Cub dan motosikal Honda telah dinamakan semula sebagai Boon Siew Honda. Honda Cub menjadi motosikal paling laris di Malaysia dan Loh Boon Siew sebagai orang pertama membawa masuk motosikal Honda Cub ke Asia Tenggara. Perkataan Kapcai berasal dari Honda Cub yang bermaksud motosikal kecil.

 jentera nii..Bahulu gunakan untuk menjalankan tugas2 harian....mantap@Vrooooom

Tuesday, April 26, 2011

HyppTV Bloggers' Party

HyppTv apa tuu.....ramai yang konpius jugak..Jom Bahulu terangkan 

HyppTV adalah siaran TV berbayar terkini yang mana dihantar melalui rangkaian broadband kelajuan tinggi UniFi's. Dengan adanya HyppTV, Anda boleh menikmati pelbagai jenis filem, TV siri, dokumentari, berita, hiburan yang anda minati.....
bak pepatah " macam-macam ada "


Terdapat perbezaan yang amat ketara di antara HyppTV dengan siaran TV  yang sedia ada,..ini PENTING agar kita dapat menguruskan  wang dengan bijak..




a) Anda perlu bayar apa hendak lihat sahaja.
contohnya: Jika anda adalah peminat Fashion anda boleh hanya melanggani  Fashion TV, bayaran RM6 sebulan atau Fashion TV HD,bayaran RM9 sebulan.

Amat berpatutkan...jimat .jimat,jimat...lebih nilai untuk wang anda

b) Cerita terkini diperolehi dalam 24jam
c) Anda boleh pilih siaran ikut masa yang anda rasa sesuai " sendiri mau ingat ler "
d) Hujan tidak jadi penghalang.
e) Aplikasi interaktif seperti Jadual Penerbangan, Permainan,Waktu Solat, Fakta Sejarah dan pelbagai lagi yang menarik@terkini





 untuk info lanjut..anda cuma terjah di nuffnang@hypptv

 "Dunia Di Hujung Jari Anda "

Note ringan-ringan :Pihak Nuffnang pilihlah Bahulu.com sebagai  antara 30 most creative blog entries and will win a pair of invites each to the exclusive HyppTV Bloggers’ Party.
"pilih lah aku jadi geng mu "  hehehe


The exclusive HyppTV Bloggers’ Party anda kenalah berpakaian mengikut Tema Karakter Hollywood yang diminati ? ikut suka hati anda nak pakai macam mana, Jgn tak pakai Baju sudah !!!!!! hahaha


Kita VROOOOM to  ...       
HyppTV Bloggers’ Party.

Saturday, April 23, 2011

Renungan ....Syaaban



Sabda Nabi s.a.w. : Apabila masuk bulan Syaaban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan Syaaban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu.
Barangsiapa yang berpuasa sehari pada bulan Syaaban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi tauladan Nabi Allah Yusuf a.s.di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Allah Ayub a.s. dan Nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan di bulan Sya'aban, dimudahkan Allah atasnya Sakrotulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada hura-hara Munkar dan Nakir, ditutup Allah keaibannya di hari kiamat dan diwajibkan syurga baginya.
Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan Sya'aban dan akhir khamis daripada Syaaban, dimasukan dia ke dalam syurga. (dari kitab Al-Barakah).
Berkata Siti Aisyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasululah s.a.w. ialah bulan Syaaban.
Sabda Nabi s.a.w.: Sya'aban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku. Syaaban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani dan rohani).
Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa puasa Syabaan kerana membesarkan Ramadhan. Siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya'aban, kemudian dia bersalawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa maka di ampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatikan rezeki baginya, antara lain sabdanya lagi: Bahawa Allah Ta'ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat.
Sabda Rasulullah s.a.w.: Dinamakan Syaaban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak dan puasa yang lebih afdhal sesudah Ramadhan ialah puasa bulan Syaaban. Pengertian Sya'aban: Kemuliaan, Ketinggian, Kebajikan, Jinak, Cahaya.
Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa kelebihan Rejab atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan Qur'an atas segala kalam. Kelebihan Syaaban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihanku atas segala Anbia' (Nabi-nabi). Kelebihan Ramadan atas bulan-bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas sekelian makhlukNya.
Bulan Sya'aban, keagungan malamnya dengan Nisfu Syaaban seperti keagungan Ramadhan dengan Lailatul Qadarnya. Maka pada malam Nisfu Sya'aban telah datang Jibril kepada Rasulullah s.a.w lalu katanya: Angkat kepalamu ke langit, itulah malam yang Allah beri padanya tiga ratus rahmat dan diampunkan Allah sekelian orang yang menyengutukan (syirik) denganNya dengan sesuatu, kecuali: tukang nujum, kekal dalam zina, kekal minum arak, derhaka terhadap ibubapa.

Monday, April 18, 2011

Jambatan Pulau Pinang....

Pemandangan dari atas Belon
begitu indah sekali Bumi Malaysia...
Jambatan Pulau Pinang Mes-e36.png merupakan jambatan yang terpanjang di Asia Tenggara dan ketiga terpanjang di dunia. Jambatan mempunyai panjang kira-kira 13.5 kilometer di mana 8.4 kilometer daripadanya merentasi laut. Menghubungkan Lebuhraya Jelutong di Bayan Lepas, Pulau Pinang melalui jambatan ini dengan tanah besar semenanjung di Seberang Perai.
Kerja pembinaan bermula pada tahun 1982 dan siap dibina pada tahun 1985, hanya 3 tahun sahaja dan memakan belanja sebanyak RM 850 juta. Jambatan ini membawa kebanggaan kepada negara. Ia diakui sebagai pencapaian kejuruteraan yang cemerlang di dunia. Ini adalah kerana struktur tengahnya merupakan antara jambatan kabel-penahan (cable-stayed bridge) yang terawal di dunia.

Spesifikasi jambatan

  • Panjang keseluruhan: 13.5 km (8.4 batu)
  • Panjang melintasi air: 8.4 km (5.2 batu)
  • Laluan Pulau Pinang: 1.5 km (1.0 batu)
  • Laluan Seberang Prai: 3.6 km (2.2 batu)
  • Laluan: 4 Laluan (6 laluan masa hadapan)
  • Tinggi menara dari aras air: 101.5 Meter
  • Tinggi jambatan dari aras air: 33 Meter
  • Gantungan utama: 225 Meter
  • Gantungan hujung: 107.5 Meter
  • Gantungan lain: 40 Meter
  • Had laju: 80 km/j
note : Pada waktu puncak selalu yang trafik bergerak perlahan@ Hati-hati di jalan raya,ingatlah orang tersayang

    Saturday, April 16, 2011

    Cabaran ...Facebook dan Blog

     
    Media ni kian popular tak kira tua,muda,remaja dan kanak2...senang ,cepat dan mudah....kita hanya up date status apa yang terlintas di kepala...jika ramai rakan2..banyak lah komen-komen nya.Gambar pulak pelbagai gaya ada bak pepatah "macam2 ada" ,yea kan .
     
     
    Berbanding Blog...kita perlukan sedikit kemahiran untuk menghasilkan blog  yea kan ,di alam maya ada pelbagai jenis blog ,gaya penulisan pun berbeza jugak.Jika kita ramai pengikut@pembaca setia banyak lah komen2 dan iklan di terima...hasil nya RM.Blog ni banyak memerlukan kita berfikir....maka hasil nya pun mantap kannn.   Bagi Bahulu....menulis blog banyak cabaran nya.. 
    minat berkarya...maka terhasil blog niiii..

    note jari : banyak promosi ,ramai tetamu yang bertandang
                   banyak  cerita di keluarkan...maka kian ramai pembaca,jika cun@ comel tuan punya   
                   blog pasti  ramai yang minat.               












              

    Thursday, April 14, 2011

    BEN ASHAARI GEGAR LAGI........

    gegar di tengahari.....benashaari.com ,nak lanjut klik ok....aku nak sambung makan balik..okey
    kita zassss

    Kicap oh Kicap....penambah selera.

    Maklumat dari pihak ZARAFOOD iaitu Syarikat Pengeluar KICAP CAP KIPAS UDANG yang telah memberi maklum balas mengenai wujup nya kicap TIRUAN di pasaran. pengguna dapat mengelak dari tertipu oleh Pihak yang tidak bertanggungjawab ini. Dibawah ini aku sertakan maklum balas dari pihak ZARAFOODSTUFF dan juga perbezaan untuk mengenal Produk Tiruan ini. 


    pihak ZARA disini sebenarnya telah mengesan kewujudan kicap tiruan ini (botol kecil sahaja) sejak bulan September dan kami tidak membuat publisiti yang meluas berkenaan perkara ini kerana ingin menangkap dalang sebenar yang menjalankan kegiatan ini. Alhamdullialh setakat ini kami telah mengesan beberapa pengedar haram tetapi masih gagal lagi mengesan dalang yang terlibat.

    Sebagai pengguna rasa tanggung jawab kita harus  lapor pada pihak berkuasa agar perkara ini dapat di benteras.

    Tindakan Pengguna dapat menghalang pihak2 yang tidak bertanggungjawab ambil kesempatan..


     perhati betul2 yea...mudah,cepat & selamat



    Monday, April 11, 2011

    Bersantai ahad di Penang......12 jam@ edisi 1

     Jika ke Penang...naik Feri satu kemestian.Saujana mata memandang


     kini segala serba baru......tak seperti 10 tahun yang lalu,kemajuan kian ketara di Penang


     Pemandangan dari feri....snap guna dslr ..sentiasa ada bersama Bahulu
    angin sepoi-sepoi bahasa...kepenatan dapat di hilangkan


    Di teluk bahang..jeti ke pulau2 sekitar dan terletak Taman Negara P.Pinang,
                                                                                     ........sambung lagi nanti yea


    note tangan: ketika nak pulang lebuh raya punya lah Jem..akibat lori bawa beras terbalik..nak ambil tiket di Plaza Tol Juru,Penang makan masa  dekat 2 jam...tooo baru nak masuk,belum lagi dalam lebuh raya...hanya ALLAH yg tahu..betapa penat nya. 


    Friday, April 8, 2011

    Bunga sakura...ku

    As salam....hari jumaat yang mulia akan meninggalkan kita tak lama lagi,masa kian bergerak pantas dan  tinggalkan kita setiap detik..........................
    Sakura berasal dari kata "Saku" (bahasa Jepun yang bermaksud "mekar") ditambah dengan akhiran yang menyatakan bentuk jamak "ra". Dalam bahasa Inggris, bunga Sakura disebut cherry blossom.

    Bahulu amat tertarik dengan keindahan BUNGA SAKURA.....memberi seribu erti




     Sakura merupakan simbol penting yang kerap kali dihubungkan dengan perempuan, kehidupan, dan kematian. Sering juga digunakan sebagai simbol  ikatan  kasih sayang antara manusia, keberanian, kesedihan, dan kegembiraan. Bunga ini juga menjadi metafora untuk ciri-ciri kehidupan yang tidak kekal.....


    Yang istimewa dari bunga Sakura adalah waktu mekarnya. Bunga ini hanya berkembang selama 1 sampai 2 minggu selama setahun. Bunga Sakura biasanya mekar diawal musim , namun waktu mekar bunga ini pelbagai variasi....



    "kita hidup di dunia nii  pun sementara jugakk " .........



    Monday, April 4, 2011

    kita di Kumpulan 4

    Tajuk entri dah macam bebudak sekolah lahh !! Bahulu.com dah di masukkan dalam kumpulan 4., nak tahu lanjut terjah lah Blog BEN ASHAARI 2..

    Antara Blog-blog yang tercalon .......




    1. http://shahrihan.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    2. http://uniqdarkside.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    3. http://bibie-mumui.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    4. http://emyonce.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    5. http://natsumiakira.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    6. http://jomkongsistory.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    7. http://bicaramakdara.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    8. http://nuruashia.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    9. http://bloginimyblog.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    10. http://siryezsir.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    11. http://adzahaiqal.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    12. http://cintaakudankamuselamanya.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    13. http://sayetetapsaye.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    14. http://duniakita00.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    15. http://qesahqaseh.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    16. http://ceriteragadishatikaca.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    17. http://mynamealia.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    18. http://aquegadisira13.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    19. http://blogmartinlahni.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    20. http://cumelku.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    21. http://luahan-hati-matika.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    22. http://sterikapanas.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    23. http://mamaaiman.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    24. http://kisaherika.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    25. http://intizhar-kalamhati.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    26. http://wahieda-abas.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    27. http://norleladasuki.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    28. http://qwertyuiop-dan-tangan.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    29. http://akudieya.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    30. http://tinaothman.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-bermula.html
    31. http://bintangkita080808.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    32. http://iejalalola.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    33. http://aida2aku.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    34. http://otakkosongblog.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    35. http://nadiakiran.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    36. http://mawaddahastakonaavenue.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    37. http://sakurayaki.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    38. http://areliff-mastermindz.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    39. http://sweetsour93.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    40. http://identitykeon.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    41. http://mamathensemseyh.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    42. http://finieisnajla.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    43. http://aznanaaz.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    44. http://macamnilahkita.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    45. http://mncitmchuk.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    46. http://mamathensemseyh.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    47. http://bahulucom.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    48. http://didielovekurt.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    49. http://potpetpotpet-zieha.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    50. http://itsmeshielafirdaus.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    51. http://khashamimi.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    52. http://kertascribbles.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    53. http://kzoeozk.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    54. http://yuyukstandalone.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    55. http://wyna95nubies.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    56. http://beaty-memyselfandi.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    57. http://hatipunyapasal.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    58. http://mencaribelog.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    59. http://salimharmanain.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    60. http://beena-rj.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    61. http://nuramallinapotpet.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    62. http://madamlucy2000.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    63. http://syaisukri91.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    64. http://litarkehidupan.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    65. http://syahjehan78.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    66. http://missfrog12.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula_03.html
    67. http://pondokkecilku-ibu.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    68. http://einmerukawaiine.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    69. http://ijayeongwonhi.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    70. http://syaf.frenzyfm.my/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    71. http://nananadya.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-2011.html
    72. http://elleelyssa.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    73. http://najihahzamani.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    74. http://syaf.frenzyfm.my/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    75. http://shalinfaizda.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    76. http://zyralicious.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-1-ribu-blog-april.html
    77. http://birdfizousz.blogspot.com/
    78. http://salmiahpb.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    79. http://hajarazman.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    80. http://gen2merah.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    81. http://sazainfineez.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    82. http://atahthesarjana.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    83. http://perrydaus90.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    84. http://duriantaksedap.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    85. http://yatiechomeyl.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    86. http://day-an-i.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    87. http://bird7842.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    88. http://hateandloveandsetsunai.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    89. http://nurul-story.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    90. http://catmoos.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    91. http://fidoodidooo.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    92. http://myilgi.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    93. http://adzriel.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    94. http://khodijahsunardi.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    95. http://opocotmakengkau.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    96. http://cikyalah.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    97. http://thecrappingstarts.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    98. http://uptown-lady.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    99. http://lovemekiela.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    100. http://roseskalerful.blogspot.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
    Mak datuk...banyak bebenor tuuu...belum lagi kumpulan lain..1,2,3,4,5.......jemuh gakkk  nak layan
    Apa2 pun Thanx buat  ben ashaari ...atas daya  usaha membantu Blogger2 baru dan lama....

    Cayalahhhhhh...


    Sunday, April 3, 2011

    GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL - BERMULA !

    Sekarang niii tengah bergegar,gegar,gegar.. dan terus gegar................

    As salam ..Pembuka bicara kata,
    Korang  yang nak Gegar lagi..klik Ben Ashaari   ,ahhaaa kan dah gegar tuu


    1 hb  April  kita dah pun di GEGArkan dengan kenaikan minyak petrol ron97..Bahulu pun tak tau apa pulakk nak gegAR lepas niii........


    Pasar2 ikan & sayur telah lama GeGar sejak Tsunami Jepun tempoh hari..Harga2 ada sedikit kenaikan...Kata Lautan bergelora..Macam-macam dah  GeGar  sejak awal tahun 2011...


    Okey ....terus lah kita terjah blogger Otai kita ben ashaari   ,meh kita lihat dan bergEgAr kat sana pulak.


    Note Penerbit : Cuaca kat sini PANAS ...kipas& econ semua telah ON..
                              nak bersantai kat luar pun kepala bergegar dek cuaca panas.

    ingatan Buat semua ..........


    Sebaik-baik nya  gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM  atau        ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...

    Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim .
    Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”


    Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
    saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.


    Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.
    Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

    Sesama lah kita memberitahu  semua rakan-rakan muslim .  yang selalu sangat guna shortform “A’kum” "salam" dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

    Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
    Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.



    Friday, April 1, 2011

    Konspirasi Yahudi Dalam Earth Hour ....meh kita fikir2 kan




    Konspirasi Yahudi   Dalam Earth Hour ...negara kita pun pakat2 nyala kan lilin,mengapa perlu nyalakan lilin?  tutup lampu terus kan senang.

    APA ITU  Earth Hour mulanya adalah sebuah program kempen khas selama 60 minit yang diwujudkan bagi menyedarkan penduduk dunia tentang masalah kepanasan global yang makin meningkat. Kira-kira berpuluh negara mula menyedari kebaikan dan manfaat program ini lantas mengalakkan rakyat mereka untuk bersama dalam menjayakan program ini
    nak berita lanjut klik aku-mac
    banyak info kat sini...BACA dan FAHAMI...buatlah Taksiran Sendiri..
    As salam Jumaat nan indah dan Cerah