Jom Baca

Saturday, September 10, 2011

9/11...titik kehancuran dunia

Lukisan kapur oleh seorang artis pada tahun 1980-an ini memberikan firasat yang menakutkan terhadap peristiwa 9/11. Karya seni yang menyeramkan ini menggambarkan kesepian seorang gadis muda yang diapit oleh dua pesawat jet dan Menara Berkembar yang tumbang di dalam sebuah kebakaran.

Tetapi pada hakikatnya lukisan dilukis lebih awal, iaitu 10 tahun sebelum tragedi yang mengerikan itu terjadi. Artis Willie Gardner telah meninggal dunia pada bulan November tahun lepas pada usia 78 tahun, dan telah dikuburkan dia tanah perkuburan yang sama ketika ia mendapat ilhamkan melahirkan karya beliau ini.

Lukisan itu menunjukkan gambaran rambut seorang gadis yang berjuntai. Kelihatan juga seperti api dan asap naik ke langit dari salah satu menara tersebut.


"pada asal tiada makna pun...hingga terjadi 9/11"..titik kehancuran dunia Islam...pihak barat menjadi ia lesan untuk menyerang negara2 Islam...semua nya kita telah lihat !Gambaran Masa kini

Ramai pelawat yang menyangkakan bahawa gambaran atau tujuan lukisan itu dihasilkan sebagai satu penghormatan kepada warga yang terkorban di dalam serangan di New York pada 9/11 itu.

Cook Lex yang bertugas sebagai Penyelaras Unit Pendidikan di pusat itu pada akhir 1980-an berkata: "Ia mungkin antara 1988 atau 1989 ketika saya mula-mula melihat lukisan Willie ini. Ketua di pusat sini pada masa itu suka kepada karya itu dan Willie telah memberikannya untuk dipaparkan di pusat tersebut.

"Setakat yang saya tahu Willie melukisnya semasa ia menjadi ahli Kelab Seni di sini. Saya masih ingat pada itu ketika saya melihat lukisan ini dan cuba untuk memahami apa yang ia cuba tunjukkan. Ia agak mencuri perhatian tetapi juga aneh dalam masa yang sama.

Saya tidak sangka ia dikaitkan dengan serangan terhadap Menara Berkembar kerana saya telah melihatnya untuk sekian lama. Sehinggalah kemudian datang seseorang yang baru pertama kali melihatnya, dan bertanyakan sama ada ianya merupakan satu penghormatan kepada mangsa-mangsa 9/11."


Memorial

Unit Pengurus Jody Cannon berkata beliau menyangkakan ia adalah antara memorial seni. Beliau berkata: "Lelaki yang pertama kali menunjukkan kepada saya menafikannya dan kemudian memberitahu saya bahawa ia dicat sebelum 9/11.

Sekarang apabila saya menunjukkannya kepada seseorang yang baru, saya tidak berkata apa-apa dan mereka biasanya akan berkata ia adalah karya penghormatan 9/11. Apabila saya memberitahu mereka ianya dilukis sebelum kejadian itu berlaku mereka tidak percaya."

Anak perempuan pelukis, Aileen Currie, 53, berkata: "Saya tahu ia telah dilukis bertahun-tahun sebelum Menara Berkembar dimusnahkan. Dia selalu berminat pada seni dan lukisan sejak masih kecil. Dia adalah seorang ahli kumpulan seni di dalam Unit Pendidikan. Ia hanyalah satu lukisan beliau dan saya fikir ia telah lama diletakkan di belakang pejabat selama bertahun-tahun sebelum mereka meletakkannya ke bahagian penyambut tetamu."

Lukisan ini
telah digantung di Pendidikan Komuniti Grangemouth di Stirlingshire.
sumber : fail sulit Bahulu.com

No comments: