Jom Baca

Saturday, May 21, 2011

Lubang2.........tersohor di bumi

                                                 
Lihatlah.....Lubang2  yang berbaik antara lubang yang ada di muka bumi ini.....Di Malaysia ada banyak lubang gua..sangat menarik...tersimpan pelbagai khazanah alam sekitar.Jom kita saksikan............

                                                                                                  Diavik Mine


Diavik Diamond Mine terletak di 300 kilometer timur laut Yellowknife Kanada. Usahasama antara Diavik Diamond Mines Inc. dan Aber Diamond Mines Ltd. ini  memperolehi 8 juta karat berlian setahun

                                                                  Great Blue Hole


The Great Blue hole terletak di Belize Barrier Reef Reserve System. Mempunyai kedalaman sekitar 120 meter dan sebesar 300 meter lebar. Ianya terjadi sekitar 65,000 tahun yang lalu.

                                                                 Morning Glory Hole


Terletak di Wyoming-US. Dinamakan sebagai The Morning Glory Pool pada tahun 1880 kerana bentuknya seakan-akan bunga morning glory. Salah satu kolam air panas yang tercantik di Yellowstone. Gempa bumi pada 1959 telah merubah bentuk kolam ini.

                                                            Glory Hole Monticello Dam


 Monticello Dam adalah empangan di Napa County, California. Dibina pada 1953. Mempunyai sebuah lubang dikenali sebagai Glory Hole yang akan mengeluarkan air dari empangan apabila mencapai kapasiti.

                                                                Kimberley Big Hole

Lubang yang terletak di Afrika Selatan ini adalah lubang yang terdalam digali oleh manusia. Kira-kira 50,000 penggali dari pertengahan Julai 1871 hingga 1914. Ia telah memperoleh hasil berlian sebanyak 2,720 kilogram. 

                                                                        Chand Boari

Dibina semula pada abad ke-10, perigi yang luar biasa dari Chand Boari, India merupakan penyelesaian kepada masalah air di kawasan tersebut. Iklim kering memaksa penduduk tempatan menggali lebih dalam untuk mendapatkan sumber air.

3 comments:

Amalina said...

Ya Allah, lawanya!

Hasmizal said...

good info.. :thumps up:

imnabila said...

huuu ~ cantek & seram.. klu jatuh dalam tu confirm xleh naik balik.. urrmmm.. :)