Jom Baca

Sunday, May 29, 2011

Pangkalan TUDM Sg. Besi..Permata Negara

Pangkalan TUDM Sg. Besi

   
             Saat Manis pada Ogos 1956 oleh Perdana Menteri pertama, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.
Rentetan Sejarah yang Panjang
FAKTA  

Ia merupakan sebuah pengkalan tentera udara yang agak strategik kerana terletak hampir dengan Kuala Lumpur. Selain Sungai Besi, ibunegara juga dihimpit dengan lapangan terbang tentera di kawasan Kampung Melayu, Subang.
salah satu dari landasan udara ini mesti dikekalkan kerana dalam peperangan atau bencana, ia akan menjadi “life line” kepada penduduk warga ibukota

Walaupun ia strategik pada satu ketika dahulu tetapi kedudukannya yang terletak bersebelahan dengan lebuh raya dan ibunegara bakal membenarkan macam-macam perkara untuk berlaku seperti sabotaj dan hal-hal kecemasan lain yang mungkin membahayakan kedudukan penempatan disekitarnya.


Kedudukan lapangan terbang yang terbuka, hampir dengan masyarakat am serta laluan utama negara membolehkan sebarang aktiviti pemantauan terhadap lapangan terbang tersebut dibuat dengan mudah

Dipercayai terdapat bunker atau terowong bawah tanah yang menghubungkan Istana Negara dengan pengkalan udara tersebut.


 


NOTA

Pangkalan TUDM adalah lapangan terbang pertama di negara ini diisytiharkan bertaraf antarabangsa pada 1 Ogos 1956 oleh Perdana Menteri pertama, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Nilai sejarah yang amat bermakna pada Negara Malaysia.
Bahulu amat cintai sejarah..Selepas Pulau Batu Putih,Stesan KTMB Tanjung Pagar Singapura..kini bakal menyusul  TUDM sg besi pula,lepas ini apa lagi nilai-nilai sejarah bakal hilang di BUMI MALAYSIA.

                                       

                                       PANGKALAN  TUDM Sungai Besi  bakal dipindahkan ke Sendayan, Negeri Sembilan.
Kata PM:
 Datuk Seri Najib Razak hari ini menamakan kawasan Sendayan di Negeri Sembilan sebagai pangkalan baru Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) bagi menggantikan pangkalan TUDM di Sungai Besi, Kuala Lumpur.
 
Kata Menteri  :
Di MUAR, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, berkata kerajaan akan memajukan semula pangkalan TUDM Sungai Besi, sebagai pusat komersial termasuk pembinaan perumahan golongan berpendapatan rendah selepas pangkalan itu dipindahkan ke Sendayan.