Jom Baca

Friday, June 10, 2011

Kembara Bahulu ke Pantai Timur....

7 Jun 2011.Memulakan perjalanan di awal pagi.Seawal jam 4 pagi kami menuju ke negeri sebelah pantai timur.Suasana cukup dingin....Anak2 dah tentu tidur.Tapi mama nyer dalam dok tersenguk2 kepala pun masih tak berani nak tidur.Kami ikut jalan Grik-Jeli.Melalui Banjaran Titiwangsa.Seronoknyer rasa,cantik je pemandangan.Umpama melalui jalan Simpang Pulai - Cameron le plk...hehehe.Tapi ye lah,masa cuaca masih lagi gelap,xde apa yg boleh tgk pun...Singgah solat subuh kat kawasan rehat Titiwangsa.Masa tu jam dah pun 7 pagi.Nak wat cmne kan.Masa betul2 subuh tu,xde plk tempat nk singgah.Selesai semuanyer,perjalanan diteruskan.Kalo xsilap jam 8 lebih dah masuk negeri Kelantan.Area Jeli.Lalu ikut jalan Tanah Merah.Singgah beli sarapan.Aku dah tentu cari nasi kerabu...yummy2.Singgah masjid kat Tanah Merah.Bawak anak kecikku mandi.Pastu makan le,pe lagi.Memula tu,nak stay kat Kelantan je dulu.. terus menuju ke Terengganu.Lagipun,masa sampai Kota Baru tu,masih awal lagi.Jadi,kata sepakat diambil.Set gps,menuju lah kami ke Kuala Terengganu melalui jalan pesisir pantai.Sepanjang perjalanan,rasa happy je.Tambah lak bila nampak kawasan2 yg cantik2,pantai2.....teruja sungguh.Sampai kat area Penarik,kitorang berenti kat kedai makan.Just beli nasi ayam dan nasi putih berlauk tuk .Elok plk,masa tu dah zohor.Masjid depan kedai makan tu je.So,pas beli makanan terus masuk kawasan masjid.Lagi2...pe lagi??Ehmmm,pas solat...nampak le pantai yg cantik kat situ...Jom le lepak situ dulu....Singgah pantai lak.Bentang tikar,keluarkan makanan...pe lagi,berkelah le kami kat Pantai Penarik tu...Seronoknyer,makan sambil menghirup udara laut.Tapi kan,kepala ni dah terasa sikit memusing.
Bila pijak tanah dah rasa macam nak melayang lak...huhuhu.Tapi makan laju je.Selesai makan,xleh lama2 kat situ,jauh lagi ni...teruskan perjalanan ke destinasi sebenar.
Sampai Kuala Terengganu,destinasi pertama adalah mencari tempat tido...

Sebenarnyer ni betul2 bergantung pada gps.Tanpa alat tu,jenuh le kami nak cari jalan.Sampai Seri Malaysia dah kul 3 petang.Check in pun rupanyer kul 3 kat situ.Selalunyer kat tempat lain jam 2...Memula tu dirng bagi bilik kat tingkat2...dah le xde lift.Cmno mak nak panjat tangga.So,aku mintak tuko.Nasib baik de bilik.Tapi katil single...2 buah.Jadilah....tu pun rege semalam rm170 termasuk sarapan tuk 2 org.
Dah masuk bilik,rehat2...baring2.Kitorng keluar balik jalan2 tgk bandar Kuala Terengganu.Petang tu sempat g area Losong,g lawat Muzium tapi masa dh suntuk.Dah nak tutup.Cuma dapat jenguk2 kat luar je lah.Pastu g Taman Tamadun Islam.Situ le terletaknyer Masjid Kristal.Tumpang solat kat situ.Then,bergambar2.Kat area tu kan banyak yg boleh dilawat.Nak jalan kaki...adusss,xlarat le.Taman Monumen pun ada,tapi xmasuk pun.Singgah Pasar Payang jap.Seterusnyer,ke Pantai Batu Buruk.Ambik angin jap.Kejap je kat situ.lagipun dah senja.Balik dari situ,singgah beli makanan kat gerai tepi jalan.Beli nasi minyak ngn air teh o ais.Bungkus,balik makan kat hotel.Sedap plk rasanyer.....Malam tu hujan turun.jadi xleh le keluar jenjalan.Just stay kat hotel sambil tgk tv.Lepas makan pun rasa lapar g.Alamakkkk.....tapi mujur le hotel tu xjauh dari kedai2.Dapat le g jalan kaki.KFC pun dekat je,seberang jalanPas makan,tido je lah...huhuhu.Sejuknyer tido dlm aircond(jakunnyer).
Pepagi lagi,aku dah bangun.sarapan kat cafe hotel.Makan.....Check out awal,dalam kul 10.Banyak g tempat yg xsempat nk lawat.Ambik gambo ala kadar kat area belakang hotel tu...pe ye namanyer,lupa la..nantilah nak kena check balik.G Pasar Payang.Shopping sikit2 je.


kita bersambung lagii..........kelantan pulak yeaaaaa
gambo tak sempat nak upload


No comments: