klik2 jaa

Monday, June 13, 2011

Resepi Bahulu Studio.com

Resepi BAHULU studio.com



Bahan-bahan
7 biji telur ayam
3 cawan gula pasir
1/2 kg tepung gandum
sedikit minyak
acuan kuih bahulu atau kuih cara

Cara Membuatnya
1. Goreng tepung sampai masak
2. Pukul telur dan gula sampai kembang
3. Setelah kembang asingkan sedikit dan campurkan tepung sedikit demi sedikit dalam bekas yang berlainan mengikut bilangan acuan
4. Panaskan acuan yang telah disapu sedikit minyak dalam ketuhar pada suhu 200 darjah agar bahulu tidak melekat.

Bahulu merupakan salah satu kuih tradisional org Melayu....Bak kata pepatah "org melayu kaya dengan Adat"
"biar mati anak,jangan pula mati Adat" ...begitu hebat orang2 Melayu.
Biar pun  masa berlalu pantas...tetapi tetap jua jadi pilhan.


Bahulu sedap di makan begitu saja...sama juga nama Blog nii...harap2 teringat akan Blog ni...apabila terpandang Kuih Bahulu tuu yea..


No comments:

Salam Terakhir...

Assalamualikum wbt massa bergerak pantas, macam2 dah berlaku  dah 3bulan ibu mertua meninggalkan kami sekeluarga, kali akhir bersama masa ha...

a

Jom Baca

my churp-churp

BAHULU DAN RAKAN-RAKAN SDN BHD.

BAHULU DAN RAKAN2 SDN BHD.

Bahulu dan Catitan Teman-teman

Grab This Widget

a

Peringatan




Ini adalah blog peribadi.pendapat yang adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana2 pihak ke 3 atau4

Harap anda faham yea..buat macam blog ada sendiri
apa2 pendapat sila komen untuk memantapkan lagi blog BS nii.Terima kasih ,daun keladi.



Kerjasama Anda Amat Dihargai

Bahulu Studio.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...