Resepi BAHULU studio.com
Bahan-bahan
7 biji telur ayam
3 cawan gula pasir
1/2 kg tepung gandum
sedikit minyak
acuan kuih bahulu atau kuih cara
3 cawan gula pasir
1/2 kg tepung gandum
sedikit minyak
acuan kuih bahulu atau kuih cara
Cara Membuatnya
1. Goreng tepung sampai masak
2. Pukul telur dan gula sampai kembang
3. Setelah kembang asingkan sedikit dan campurkan tepung sedikit demi sedikit dalam bekas yang berlainan mengikut bilangan acuan
4. Panaskan acuan yang telah disapu sedikit minyak dalam ketuhar pada suhu 200 darjah agar bahulu tidak melekat.
Bahulu merupakan salah satu kuih tradisional org Melayu....Bak kata pepatah "org melayu kaya dengan Adat"
"biar mati anak,jangan pula mati Adat" ...begitu hebat orang2 Melayu.
Biar pun masa berlalu pantas...tetapi tetap jua jadi pilhan.
Bahulu sedap di makan begitu saja...sama juga nama Blog nii...harap2 teringat akan Blog ni...apabila terpandang Kuih Bahulu tuu yea..
No comments:
Post a Comment