try@ test buat.""".nak pulak...makan Panas2.....
Berikut Bahan& cara2 nya....erh..salin jangan tak salin !
sumber resepi : Bahulu Studio.com
abaikan sudu..too..dah tak sempat2 nak makan... :hehe
Bahan-bahan ..nya
~ keping Fucuk Kering@ikut suka ..nak letak banyak mana.
~ tanghun@suun@ ikut citarasa ,tapi awas jika berlebihan ..ia akan serap kuah nya.
~biji kentang ( potong kecil2 ler...tak akan nak letak sebiji kang,terletak pulak ..hahaha )
~ulas bawang putih
~ulas bawang merah
~2 biji telur ayam
sedikit ikan bilis@udang...saiz XL,L,M
sedikit garam serta sedikit minyak masak
Cara nak memasak nya :::::
1. Fucuk di carik kecil-kecil dan direndam dalam air bersama tanghun@suun dan biarkan sebentar. fucuk akan jadi kembang dan lembut.
2. Panaskan minyak, tumis bawang kecil, bawang putih dan ikan bilis hingga garing, kemudian masukkan 3 cawan air, masukkan juga kentang.
3. Setelah kentang empuk, masukkan sayur fucuk dan suun, sesuaikan rasa dan biarkan senbentar, setelah semuanya masak, tutup api, sedap dihidangkan panas2
4.Langkah akhir...erh..tunggu apa lagi sediakan mangkuk ,lepas too......pandai2 anda..lerr!!
Nii ada lagi resepi Rahsia...bahulu kongsi kan...pada yang dah pandai...buat..kita anda ambil bau udah ler !!
sekian...As salam..buat semua yang singgah.
No comments:
Post a Comment