Jom Baca

Monday, August 8, 2011

solat subuh...pelbagai dugaan


1) Nabi SAW bersabda " Barangsiapa yang solat Isya' berjamaah, maka dia telah menghidupkan separuh malamnya, dan barangsiapa yang solat Subuh berjamaah, maka dia telah menghidupkan seluruh malamnya".

2) Solat Subuh adalah solat yang paling sedikit rakaatnya; iaitu 2 rakaat. Ringkas, namun tidak mudah untuk melaksanakannya.

3)Tidur lewat, susah bangun dan malas di antara alasan yang biasa kita dengar.

4) Sedarkah kita, hanya dalam seruan azan Subuh mengandungi "Solat lebih baik dari tidur". Ini kerana, kebanyakan manusia tidak mudah bangun dari tidur untuk menunaikan solat Subuh, apatah lagi berjamaah. Jihad, niat dan kesungguhan yang jitu sahaja dapat menjamin seseorang istiqamah menunaikan solat Subuh, dan yang paling afdhal secara berjamaah.

5) Nabi SAW bersabda " Barangsiapa yang bangun pada waktu Subuh, maka dia telah memutuskan satu ikatan syaitan, kemudian apabila dia berwudhu, maka putus lagi satu ikatan syaitan, dan apabila dia solat Subuh, maka dia telah memutuskan kesemua ikatan syaitan yang membElenggunya ketika tidur ".

6)  Ternyata, mereka memperoleh kekuatan jiwa, ketenangan hati, kepintaran aqal dan ketegasan prinsip dalam mendokong agama Allah SWT.

7) Benarlah, solat Subuh ringkas, namun belum tentu mudah


1 comment:

fahmie firas said...

Best Entry Ni
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.

http://fahmiefiras.blogspot.com/